Woensdag, 28 juni 2017

Bayer ondersteunt project ‘Bridging the Seed Gap’

Bayer en Fair Planet verlengen samenwerking om toegang tot groentezaden in Ethiopië te verbeteren

· Contract wordt met vier jaar verlengd
· Hoogwaardige groentezaden leiden tot meer voedsel- en voedingszekerheid in Ethiopië
· Samenwerking vergroot economische kansen voor kleine boeren
Monheim / Nunhem.
Bayer en de non-profitorganisatie Fair Planet verlengen de samenwerking rondom het project “Bridging the Seed Gap” met nog eens vier jaar. Door het project krijgen kleine boeren in Ethiopië de kans om met hoogwaardige groentezaden hun oogst en daarmee hun inkomsten te vergroten. De verlenging werd vandaag getekend op The Vegetable Seeds Campus van Bayer in Nunhem.
Door toegang tot hoogwaardige zaden en kennis kunnen kleine boeren hun opbrengsten en inkomen significant verbeteren.
Het ‘Bridging the Seed Gap’-project is erop gericht om kleine boeren in Ethiopië te voorzien van groentezaden van een hoge kwaliteit. De boeren ontvangen zaden van groentevariëteiten die passen bij lokale omstandigheden en de eigen behoeften. Ook krijgen de boeren training om deze zaden te verwerken zonder dat aanpassing van traditionele productiemethoden noodzakelijk is. Door het programma hebben boeren grote kans op een betere oogst en hogere inkomsten. Het project is gestart door Fair Planet in samenwerking met toonaangevende zadenbedrijven wereldwijd, lokale en internationale stakeholders zoals overheden, universiteiten, landbouworganisaties en publieke en private sponsoren.

De samenwerking tussen Bayer en Fair Planet startte in 2015. Dit heeft inmiddels geleid tot drie Vegetable Excellence Centra, waar meerdere groenterassen zijn geïdentificeerd en geëvalueerd die het meest geschikt zijn voor de Ethiopische condities. Het plan voor 2017-2018 is om in de centra van Butajira, Haramaya en Dire Dawa verder te gaan met vier tomatenrassen, één paprikaras en een uienras. De rassen met de beste prestaties worden geteeld door een aantal boeren in de regio, die op hun beurt de voordelen van en opgedane kennis ten aanzien van de groentezaden kunnen delen met boeren in de omringende dorpen en regio’s.
Shoshan Haran, Fair Planet (voorste rij, links) en Joachim Schneider, Head of Vegetable Seeds bij Bayer zijn verheugd de samenwerking met 4 jaar te verlengen.
Shoshan Haran, oprichtster en manager van Fair Planet (voorste rij, links) en Joachim Schneider, Head of Vegetable Seeds bij Bayer (voorste rij, centraal) zijn verheugd de samenwerking met 4 jaar te verlengen. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van de Ethiopische Minister van Landbouw, Z.E. Dr. Eyasu Abraha Alle (voorste rij, rechts), State Minister Z.E. Ato Tesfaye Mengiste (achterste rij, 2de van links), Senior Bayer Representative voor de Benelux Axel Steiger (achterste rij, 4de van rechts) en andere vertegenwoordigers van Ethiopië en medewerkers van Bayer.
Fair Planet heeft de ambitie om - naast het testen en telen van hoogwaardige groentenvariëteiten - 1000 kleine boeren in Ethiopië te trainen tot en met 2020. De teller stond anno 2016 op 200 getrainde boeren en elk jaar moeten er daar 200 bij komen. Boeren worden getraind in een van de Vegetable Excellence Centra en krijgen op hun eigen bedrijf methoden aangereikt voor de bemesting, bescherming en het gewasonderhoud. Bovendien heeft Fair Planet met het programma ‘Train the trainer’ – gericht op kennisontwikkeling en -overdracht – de ambitie om uiteindelijk 50.000 Ethiopische boeren te bereiken. Zo probeert Fair Planet om samen met haar partners en de boeren de ontwikkeling van de landbouw in Ethiopië te bevorderen.

“Onze bijdrage aan het werk van Fair Planet geeft ons de mogelijkheid om op lokaal niveau de toegang tot onze zaden en kennis verder te ontwikkelen in de komende jaren ”, legt Joachim Schneider, Head of Vegetable Seeds bij Bayer, uit. “We staan volledig achter de doelstellingen van Fair Planet en zijn er dan ook trots op met onze zaden en kennis bij te kunnen dragen aan lokale zelfvoorziening.”

Dr. Shoshan Haran, oprichter en Operations Manager van Fair Planet: “We zijn ontzettend verheugd dat Bayer voor de komende vier jaar wederom haar steun verleent. De resultaten van het programma spreken voor zich: de boeren die worden ondersteund bereiken gewassenopbrengsten die bijna vijf keer zo hoog liggen als het gemiddelde in Ethiopië. Ze zijn in staat om in een seizoen hun jaarinkomsten te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Samen met onze partners helpen wij deze boeren om de armoedecirkel te doorbreken en hun kinderen van een betere toekomst te voorzien.”

Over Bayer: Science For A Better Life
Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer wil met zijn producten en diensten de mens tot nut zijn en bijdragen tot een hogere levenskwaliteit. Tegelijkertijd creëert Bayer waarde via innovatie, groei en hoog winstpotentieel. Het concern staat voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als sociaal en ethisch verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2016 telde Bayer ongeveer 115.200 medewerkers en bedroeg de omzet 46,8 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,6 miljard euro en de R&D-uitgaven 4,7 miljard euro. Deze cijfers bevatten die van de hoogwaardige polymeren-business, die op 6 oktober 2015 als zelfstandige onderneming onder de naam Covestro op de beurs gebracht werd. Voor meer informatie, zie www.bayer.com.

Over Fair Planet
Fair Planet is een Israëlische non-profitorganisatie, die als missie heeft om de voedsel- en voedingszekerheid te verhogen en nieuwe economische kansen aan kleine boeren in ontwikkelingslanden te bieden. Fair Planet bewerkstelligt dit door hoogwaardige groentevariëteiten beschikbaar te stellen die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden. Fair Planet wordt gesteund door KKL-JNF, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (RVO-FDOV), Netafim, Limagrain, Syngenta, Enza Zaden, East-West Seed en Bayer. Meer informatie: www.fairplanetseeds.org.

Contactpersoon Bayer:
Uwe Dijkshoorn
Tel.: +31 (0)475 599 226
Email: uwe.dijkshoorn@bayer.com

Toekomstgerichte uitspraken
Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten op basis van de huidige aannames en prognoses van het management van de Bayer Groep of een dochteronderneming. Als gevolg van bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen er wezenlijke verschillen ontstaan tussen de feitelijke toekomstige resultaten, financiële situatie, ontwikkeling of prestaties van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Factoren zijn onder meer die welke zijn besproken in de openbare verslagen van Bayer die beschikbaar zijn op de Bayer website op www.bayer.com. Het bedrijf aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid om deze toekomstgerichte uitspraken aan te passen of ze in overeenstemming te brengen met toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.
Landen

Landen

Zoeken

Language versions

» ENGLISH
» DUTCH
» GERMAN