Donderdag, 24 oktober 2019

BASF Vegetable Seeds introduceert nieuw Nunhems ras voor de niet belichte hogedraad voorjaarsteelt: UpStage F1*

Krachtig, sterk en goed in alle weersomstandigheden. Dat zijn de kenmerken van het nieuwe komkommerras UpStage*, afkomstig uit de nieuwe familie UpBeat.
Het nieuwe Nunhems komkommerras UpStage F1*
Na succesvolle proeven afgelopen jaar, wordt het ras door BASF voor de voorjaarsteelt 2020 in de markt geïntroduceerd. “Het is een krachtig ras van begin tot eind”, zegt Rens Muusers, Sales Specialist van BASF Vegetable Seeds.

UpStage is het eerste ras uit de nieuwe familie UpBeat, die specifiek ontwikkeld is naast de toonaangevende Hi Revolution-productlijn. De rassen uit de UpBeat familie zijn met name geschikt voor de niet belichte hogedraad komkommerteelt en kenmerken zich door
  • tot 20% kleinere en horizontale bladen
  • open plant type
  • veel groeikracht tot het einde van de teelt
  • een goede omgang met wisselende weersomstandigheden

Proeven UpStage
Afgelopen voorjaar hebben de verschillende proeven positieve resultaten laten zien. UpStage produceerde meer dan de standaard rassen en blijkt arbeidsvriendelijker te zijn. Daarnaast heeft het een sterk uithoudingsvermogen tot aan het einde van de teelt. “Op basis van de resultaten hebben we al vrij snel besloten dat we UpStage op de markt gaan brengen”, vertelt Muusers.

Peter van Ninhuys is teeltmananager bij Van Lipzig Tuinderijen in Horst waar op 8,5 hectare hogedraadkomkommers worden geteeld. In het voorjaar heeft hij een rij van het ras als proef gehad. Hij concludeerde ook dat het ras een hogere productie heeft dan andere rassen en dat het arbeidsvriendelijker is. Daarnaast stelt hij minder te maken hebben gehad met splijtkoppen. “Wij zijn dus positief verrast door de UpStage”, zegt Van Ninhuys.

Weersomstandigheden
Een positief kenmerk van UpStage is de omgang met wisselende weersomstandigheden. “Nederland kenmerkt zich door donkere en lichte dagen. Dat is lastig voor een gewas. Maar dit ras blijkt daarin beter te presteren dan andere soorten in het segment. Het is een krachtig ras van begin tot het eind”, zegt Muusers. Van Ninhuys is het daarmee eens. “Dat is een belangrijk punt van UpStage. Dit jaar hebben we 6 procent minder licht gehad dan andere jaren. Sommige rassen aborteren dan snel, maar we hebben geconstateerd dat de UpStage minder aborteert dan andere rassen”, stelt de teeltmanager.

Belichting
“Wij hebben geen lampen hangen, maar UpStage blijft goed groeien. Wat dat betreft is het zeker een krachtige groeier”, aldus Van Ninhuys. Verder stelt de komkommerteler dat de bladoppervlakte goed is om het klimaat te bepalen. “Daar geloof ik in, de plant moet het klimaat bepalen en niet andersom.”

* NAKtuinbouw beproevingszaadregeling


Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de sales specialisten van het komkommerteam van BASF Vegetable Seeds

Nederland, België, Frankrijk
Paul Posthoorn
Mobiel+31 654668761
E-mail: paul.posthoorn@vegetableseeds.basf.com

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk
Rens Muusers
Mobiel+31 6 1871 9921
E-mail: rens.muusers@vegetableseeds.basf.com

Nederland
Kees van Vliet
Mobiel+31 6 3983 6456
E-mail: kees.vanvliet@vegetableseeds.basf.com

Scandinavië
Jan Hanemaaijer
Mobiel+31 6 28608990
E-mail: jan.hanemaaijer@vegetableseeds.basf.com

België, Frankrijk
Céline de Baere
Mobiel: +32 474 94 58 41
E-mail: celine.debaere@vegetableseeds.basf.com
Over BASF’s divisie Agricultural Solutions
Door de snelle bevolkingsgroei is de wereld steeds meer afhankelijk van onze kennis en middelen om duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving te ontwikkelen en te behouden. Door samen te werken met telers en tuinders, landbouwprofessionals en andere experts, is het onze taak dit mogelijk te maken. We investeren in een actieve R&D-pijplijn en een breed portfolio inclusief zaden en traits, chemische en biologische gewasbescherming, oplossingen voor bodembeheer, plantgezondheid, ongediertebestrijding en digitale landbouwtoepassingen. Met deskundigen in het lab, op het veld, bij de klant, op kantoor en productiesites kunnen we innovatief denken combineren met concrete actie om zo tot praktische ideeën te komen die werken – voor landbouwers en tuinders, de maatschappij en de planeet. In 2018 realiseerde onze divisie een omzet van € 6,2 miljard. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro.basf.nl

Over BASF
Bij BASF creëren we chemie voor een duurzame toekomst. Wij combineren economisch succes met milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid. Bij de BASF-groep werken zo’n 122.000 medewerkers. Zij dragen bij tot het succes van onze klanten in nagenoeg alle sectoren en bijna alle landen ter wereld. Ons productportfolio is onderverdeeld in zes segmenten: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care en Agricultural Solutions. BASF haalde in 2018 een omzet van zo’n € 63 miljard. BASF is genoteerd op de beurzen van Frankfurt (BAS) en als American Depositary Receipts (BASFY) in de Verenigde Staten. Meer informatie vindt u op www.basf.com.
Landen

Landen

Zoeken