Celbiologie

Het celbiologieteam van Nunhems richt zich op plantverbetering via diverse technologieën. Medio vorige eeuw werd ontdekt dat veel plantencellen beschikken over "totipotentie", de eigenschap om onder de juiste omstandigheden vanuit één enkele cel tot volledige plant te regenereren. Door identificatie van bepaalde ontwikkelfasen van planten en door toepassing van gerichte technieken kunnen we de planten van enkele van onze belangrijke gewassen ertoe aanzetten dit proces uit te voeren.

Moderne cel technologieën leiden tot een snellere vermenigvuldiging van donorplanten en zorgen voor uniformiteit in de plantenreproductie door middel van regeneratie van een enkele cel tot een complete plant.

Dit helpt ons tijd uit te sparen bij het ontwikkelen van verbeterde rassen.


Een andere veel voorkomende toepassing van deze technologie is het kweken van de voortplantingscellen van planten. Het resultaat is een plant met de helft van het normale aantal chromosomen. Deze zogenaamde haploïde plant kunnen we aanzetten tot het verdubbelen van diens chromosoomcomplement. Het eindproduct van dit werk is een 'verdubbelde haploïde', een daadwerkelijk zaadecht of homozygoot individu. Deze techniek is een tijdsbesparend alternatief voor herhaaldelijke zelfbestuiving om ingeteelde lijnen te creëren.

Landen

Landen

Zoeken